Videograaf met fotograaf

“Een fotograaf en een videograaf op mijn bruiloft, dat is toch veel te veel heisa om ons heen?”

Dit is een vraag die we vaak te horen krijgen van aanstaande bruidsparen. Wij zijn natuurlijk een team van 2 personen en daarmee is het een logische vraag. Het idee dat je de gehele dag 3 mensen om je heen hebt drentelen, daar word je natuurlijk niet heel blij van en dat begrijpen we. 

In deze blog een korte uitleg hoe we werken, waarbij hopelijk duidelijk wordt dat het reuze mee valt. 

Start van de dag

In de ochtend splitsen wij onszelf op, Boyd zal je bij de bruidegom tegenkomen.  Ik ben ’s ochtends vroeg bij de bruid te vinden. Daarbij zullen we het eerste half uur gebruiken om je te laten wennen aan de camera. We maken wat beelden, maar het grootste gedeelte van de tijd zijn we er wel, maar filmen we niet. Het is een kwestie van wachten op het juiste moment voor ons ;-). 

De fotograaf is meestal heen en weer aan het rijden, om zo bij beiden mooi materiaal te maken. Op dat moment is het voor de fotograaf belangrijk om bepaalde elementen op de gevoelige plaat vast te leggen.  Denk aan de ringen, de trouwkaart, de jurk, het pak, de manchetknopen en andere speciale onderdelen van jullie bruiloft. Ook zullen er een foto’s gemaakt worden van het kapsel en de make-up van de bruid, maar dat kan ook in scène gezet worden. Dus dan komt het voor dat die foto’s vlak voor het aantrekken van de jurk genomen worden. 

First Look en videograaf wissel

Tijdens de ‘first-look’ is het even een drukte van jewelste, want dan willen we natuurlijk allemaal dé KUS hebben. Wat we hebben gemerkt, is dat dit moment zo spannend is voor het bruidspaar, dat zij echt alleen oog voor elkaar hebben en eigenlijk niets merken van het geflits en gefilm. 

Voor ons als videografen is dit moment ook altijd een kort overleg moment, de sd-kaarten worden omgewisseld in de camera’s en 1 van de twee videografen maakt zich klaar voor het filmen van de fotoshoot. De ander settelt zich op een plekje, om de eerste beelden in te lezen en alvast een start te maken met de montage. 

Bij de fotoshoot is de fotograaf uiteraard in de lead en de videograaf maakt een reportage van hetgeen zich afspeelt. Voor ons is de fotograaf dan ook iemand die gewoon in beeld mag komen, en dat geldt eigenlijk gedurende de hele dag. Mochten we de fotograaf nog niet kennen, dan spreken we in de ochtend af dat hij/zij lekker hun gang moet gaan en zich vooral niet achter ons moeten opstellen. Voor een fotograaf is het namelijk van ‘levensbelang’ om in 1 klik het juiste beeld te pakken te krijgen, bij ons draait de camera bijna continu, dus is de kans dat we iets missen, een heel stuk kleiner. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat de fotograaf dan maar voor onze lens moet gaan zitten ;-), maar meestal hebben we daar geen problemen mee. 

Montage

Na de ceremonie, waarbij 1 van ons een vaste plek naast het publiek inneemt, en de ander ‘los’ draait, gaan we verder met monteren. Eigenlijk zijn we dan met z’n twee hard bezig om de juiste beelden weer terug op het scherm te toveren. Bij de belangrijke momenten die dan nog plaatsvinden, afhankelijk van de afspraak met het bruidspaar, zal 1 van ons de camera pakken om die beelden nog vast te leggen.

Bij het vertonen van de video krijgen we vaak te horen dat men eigenlijk niet heeft gemerkt dat we er waren en bleek de angst bij het eerste gesprek dus ongegrond. 

Linda & Mitchel

29 Juli 2016

De liefde spat er vanaf bij Linda & Mitchel. Al vanaf het eerste moment dat we dit bruidspaar ontmoeten is duidelijk dat deze twee voor elkaar gemaakt zijn. Het duurde volgens beiden dan ook ‘veel te lang’ voordat ze elkaar eindelijk weer in de armen mochten nemen Ook op de dag zelf zijn ze bijna niet van elkaars zijde geweken. Heerlijk om bij zo’n liefdevol stel aanwezig te zijn.

Linda had de kapper en tevens visagiste al vroeg in haar ouderlijk huis. Zoals het een echte bruid betaamd had ze de nacht amper een oog dicht gedaan, en ook naarmate de ochtend vorderde kwamen er steeds meer vlinders in haar buik. Wat zou Mitchel toch aan hebben, zou ze wel op tijd klaar zijn, etc. etc. Mitchel moest in de vroege ochtend de trouwauto nog ophalen en samen met zijn vader de bloemen nog vastzetten. Onderweg naar Linda begon het te spetteren… maar wat nu… de bloemen zaten vast aan de ruitenwissers… gelukkig was het een Cabrio, en kon Mitchel over het raam de weg zien…

Op dagen als deze voelt dit werk bijna niet eens aan als werk. Wat een heerlijke families om bij om een hoekje te mogen kijken. De blikken in de ogen, de prachtige woorden, het zijn voor ons net kleine cadeautjes. Bij De Viersprong kregen we netjes een aparte ruimte waar we supersnel de video in elkaar hebben gezet, zodat we vlak voor start van het echte feest de video konden afleveren. Het kostte even wat zweetdruppeltjes, maar het is gelukt!